Post-Digital Extensions

Extinde proiectul mentoral Post-Digital Intersections din 2023, printr-o rezidență artistică în Oulu, Finlanda, dedicată pentru 2 dintre alumnii programului, care își vor dezvolta proiectul într-un context cultural internațional, conectând Timișoara 2023 cu Oulu 2026.

  • Detalii

    Rezidență artistică, mentorat și colaborare transmedia. Mai-Octombrie 2024

  • Evenimente publice

    August: Expoziție și masă rotundă @Oulu Urban Culture, ateliere în Varjakka. Finlanda | Octombrie: Masă rotundă @Indecis Timișoara

  • Echipa de proiect

    Concept & direcție artistică: Andrei Tudose | Artiste: Alexandra Costea, Anca Șișu | Mentori: Annick Bureaud, Dasha Ilina, Jan Świerkowski, Sabina Suru

  • Parteneri

    T A I K A B O X, Leonardo / Olats, Instytut B61, NO School, Indecis - spațiul artistic independent, Asociația Simultan

  • Finanțat de

    Centrul de proiecte Timișoara, cu fonduri de la Ministerul Culturii din România

Post-Digital Extensions este o inițiativă de mentorat și producție artistică care face parte din Open Practice Society, care a debutat în Timișoara și se extinde în Oulu și Varjakka, în Finlanda. Proiectul va susține adaptarea unei serii de lucrări dezvoltate în context local în România, către o audiență internațională, într-un context colaborativ sub forma unei rezidențe artistice dedicate tinerilor artiști Români. Proiectul se va desfășura în Finlanda, între 8 și 18 august.

Proiectul reprezintă continuarea Post-Digital Intersections - program de mentorat artistic, dezvoltat în cadrul Timișoara 2023 Capitală Europeană a Culturii, are a oferit unui grup de 12 tineri artiști și teoreticieni din România, selectați printr-un apel deschis, mentorat și sprijin pentru cercetare și producție artistică. Aceștia au avut oportunitatea de a colabora pe tot parcursul programului atât între ei, cât și cu artiști și curatori internaționali. În această nouă etapă, artistele Alexandra Costea și Anca Șișu au fost selectate, în urma unui apel de proiecte dedicat participanților de anul trecut, ca artiști în rezidență în Finlanda, dezvoltând schimbul cultural dintre cele două țări și întărind rețeaua de comunicare și influență a Capitalelor Culturale Europene (între care se va afla și Oulu în 2026).

Post-Digital Extensions urmărește să adapteze lucrările, ideile și metodologiile dezvoltate anul trecut la Timișoara în contextul cultural și artistic din Oulu. Astfel, tinerele artiste din România vor lucra într-un sistem colegial, transparent și deschis cu artiști, curatori și cercetătorii internaționali invitați ca mentori. Asociația finlandeză T A I K A B O X din Varjakka și alți colaboratori din rețeaua lor națională, din Oulu, vor oferi sesiuni de feedback și sprijin pentru dezvoltarea proiectelor create anul trecut, care vor fi expuse între 15 și 17 august în spațiul Oulu Urban Culture , în cadrul evenimentului Oulu Arts Night .

Mai multe evenimente de mediere culturală vor conecta participanții din rezindență și invitații, cu publicul local. Alexandra Costea și Anca Șișu vor facilita două workshop-uri cu comunitatea locală din Varjakka, în perioada 12 – 14 august. Iar pe 16 august, vom organiza o masă rotundă cu cei doi rezidenți, alături de Andrei Tudose (inițiatorul și curatorul programului), Sabina Suru (mentor), Annick Bureaud (FR, mentor) și Jan Świerkowski (PT/PL, mentor), oferind noi oportunități de extindere a rețelelor profesionale și a activităților gândite în cadrul Oulu 2026, în conexiune cu experiența Timișoara 2023.

În octombrie, proiectul revine la Timișoara, unde Marginal, în colaborare cu Asociația Foc și Pară și Simultan, va organiza un eveniment dedicat lucrătorilor culturali locali. La Indecis spațiu artistic independent, echipa va împărtăși experiențele și perspectivele descoperite în Finlanda, deschizând noi oportunități de dialog și formare profesională colaterală pentru alți artiști și agenți culturali din Timișoara, respectiv un schimb internațional de practici și idei în pregătirea Oulu 2026

Dezvoltăm alternative educationale STEAM în România

Proiectul Post-Digital Extensions face parte din platforma Open Practice Society, inițiată de Asociația Culturală Marginal - un program de educație alternativă menit să extindă dialogul dintre diferite generații de artiști, cu scopul de a dezvolta abordări inovative și sustenabile în sectorul cultural, la nivel internațional. În această nouă etapă, Marginal va intermedia extinderea circuitului colaborativ transfrontalier, transgenerațional și transdisciplinar inițiat în 2023 prin Post-Digital Intersections, deschizând noi oportunități de dialog și formare profesională colaterală pentru alți artiști și agenți culturali din Timișoara, respectiv un schimb internațional de practici și idei în pregătirea Oulu 2026.

Post-Digital Intersections este finanțat de Ministerul Culturii prin Centrul de Proiecte al Municipiului Timișoara

Proiectul face parte din Programul cultural național „Timișoara – Capitală Europeană a Culturii în anul 2023” și este finanțat prin programul Legacy Timișoara 2023 Creative, derulat de Centrul de Proiecte Timișoara, cu sume alocate de la bugetul de stat, prin buget de la Ministerul Culturii.

Finantat de Ministerul Culturii prin Centrul de Proiect al Municipiului Timisoara
Înapoi