Poate arta să schimbe România?
Din ce în ce mai des auzim că lumea ajunge într-un punct critic, în care echilibrul dintre sănătatea mediului înconjurător, energia de care avem nevoie pentru a ne menține (sau îmbunătăți stilul de viață) și economiile interconectate global se deteriorează rapid, către o realitate complet nouă. Dacă acest nou dezechilibru devine norma, oare creativitatea poate fi un instrument al inovației care să aibă un rol activ într-o recalibrare ascendentă? Poate avea arta, în relație cu știința și tehnologia, un rol pozitiv în acest proces? Au artiștii o responsabilitate socială în acest context?
Convingerea noastră că rolul contemporan al artei este de a fi un catalizator pentru inovație și schimbare pozitivă, ne-a condus în punctul în care am înființat Marginal. Marginal este o platformă pentru conlucrarea între arte, științe și tehnologiile în continuă dezvoltare, manifestate prin proiecte colaborative cu impact social, într-o simbioză în care toate funcționează inseparabil și simultan. Cu o misiune clară în zona de cercetare și producție artistică, Marginal va acționa ca un liant al dezvoltării comunității art, science & technology din Romania în context global, prin dezvoltarea specializării și expertizei noastre prin colaborări cu parteneri internaționali și locali.
Pornind de la aceste premise, strategia Marginal are trei direcții principale:
- Să susținem artiștii care dezvoltă un instrumentar creativ având la bază știință și tehnologie, într-un context în care scena artei și domeniilor creative este una dintre cele mai fragmentate industrii existente. Punând accent pe inițiative colaborative, transdisciplinare și având o miză societală, dorim să creăm o infrastructură prin care acești artiști să aibă la dispoziție bugete de producție și cercetare, să poate accesa o rețea de networking prin care să dezvolte aceste proiecte și să beneficieze de consultanță locală și internațională, atât din zona artistică, precum și cea a științei și tehnologiei.
- Să contribuim la formarea următoarei generații de artiști, printr-o platforma de educație alternativă, complementară educației formale, dar punând accentul pe o abordare extinsă a procesului artistic. Vom aborda provocări actuale legate de cum poate fi creată o infrastructură de educație interdisciplinară, care să folosească creativitatea pentru a dezvolta aptitudini încă prea puțin acoperite de curricula existentă.
- Extinderea publicului prin prezentarea proiecte care adresează problematici relevante în societatea contemporană prin metode artistice. Credem în puterea artei de a fi o punte de comunicare între zona tehnico-științifică ( abstractă și deseori inabordabilă) și limbajul comun.
Așadar, poate arta să schimbe România?
Noi credem în proces, deci ne propunem ca Marginal să devină un grup de interes, o structura în care să activeze cât mai mulți oameni din sectorul cultural și creativ, împreună cu cercetători, oameni specializați din zona de tehnologie, entități publice și private. Urmărim crearea unei structuri care să unească pe cei care doresc să dezvolte împreună scena culturală, socială și economică. Nu avem soluții pentru următorii 15 de ani, pentru că întregul context se poate modifica, domeniile creative se realiniază constant la realitate și noi va trebui să reacționăm la aceste realități fluide. Am creat acești trei piloni ca direcții strategice pe care le vom urmări și pe care îi vom rafina și dezvolta alături de partenerii noștri, prin implementarea proiectelor care vor avea cel mai mare potențial de a produce schimbare.
Tu ce crezi? Împărtașește-ne gândurile și ideile tale prin email: change@marginal.ro.