VAGon 16 octombrie 2022

NODURI

Proiect artistic de activare a spațiilor naturale din București, investighează relația dintre om și mediul natural, într-o abordare multimedia care îmbină fotografie, video și sunet, cu practici ritualice performative..

 • Detalii

  Instalație multimedia, parte din proiectul NODURI

 • Artiști

  Video: Sabina Suru; Sound design: Andrei Tudose; Performance: EZA (Alina Ușurelu)

 • Echipa de proiect

  Performance sonor: Lala Misosniky Contributori: Irina Bobei, Floriama Candea, Claudiu Cobilanschi, Irina Botea Bucan

 • Parteneri

  Asociația Developing Art; co-finanțat de Primăria Capitalei prin ARCUB

Noduri este un proiect artistic de activare a grădinilor urbane din București care investighează relaţia dintre om şi mediul natural, organizat de Asociația Developing Art, într-o abordare multimedia care împleteşte fotografie, video şi sunet, cu practici ritualice performative.

Miza proiectului este, în esență, construirea unui context speculativ menit să încurajeze redefinirea relaţiilor dintre om şi natură, dintre om şi spaţiul public, printr-un proces artistic care expune locuitorii oraşului Bucureşti la experienţe senzoriale şi generează noi perspective asupra interacţiunilor cotidiene pe care le avem cu spațiile naturale încastrate în mediul urban. Alina Ușurelu (director artistic și performer), Sabina Suru & Andrei Tudose (duo multimedia) și Lala Misosniki (sunet), alături de Irina Bobei, Irina Botea, Claudiu Cobilanschi și Floriama Cândea, propun performance-uri interactive bazate pe practici corporale, meditative şi structuri performative de interacţiune cu plante, în care publicul este invitat să participe, urmat artist talk-uri bazate pe cercetările artiștilor invitați și discuții informale cu publicul.

VAGon a găzduit evenimentul final al proiectului, invitând publicul să navigheze o instalație multimedia realizată de duo-ul Sabina Suru (imagine) & Andrei Tudose (sound design), în colaborare cu EZA (Alina Ușurelu / mișcare).

 

Sabina Suru & Andrei Tudose sunt un duo care lucrează la granița dintre artă, științe sociale și tehnologie. Activitatea lor de cercetare și cea artistică din ultimii trei ani vizează abordări colaborative transdisciplinare care includ oameni de știință și experți din diverse domenii, precum și activarea publicului într-o manieră performativă sau incluzivă. Proiectele lor chestionează și recontextualizează felul în care vedem și percepem acumularea de realități în care trăim și identitățile pe care le interiorizăm. Ca atare, abordează probleme actuale legate de privacy & surveillance în lumea digitală(izată), identitate, obiectivizare și agentivitate. Lucrările lor sunt activatori emoționali care crează un spațiu interactiv și experiențial,

publicul către lumi pe care nu tot timpul îşi doresc să le vadă. În 2014 începe să lucreze cu fotografie şi se alătură comunităţii de dans contemporan. În 2016 face scurtmetrajul Up Stairs, continuă cu proiecte transdisciplinare precum: Exposing Movement, Don’t take it personally, See You Soon și Don’t Bite Your Tongue. În 2019, participă la un program intensiv de formare în arte performative la Lisabona şi începe să lucreze în proiecte culturale şi programe de rezidenţe internaţionale ca performer, artist visual sau director artistic.

 

NODURI este un proiect al Asociaţiei Developing Art în colaborare cu VAGon - Spațiu In(ter)disciplinat, cofinanțat de Primăria Municipiului București prin ARCUB în cadrul Programului București afectiv 2022.

 • Exhibition detail - photo Didi Elena
Înapoi