Places of Care

Chestionează interacțiunile umane cu tehnologia într-un context în care inovația este asociată cu noi forme de instrumentare tehnologică, ducând la abandon tehnologic, obsolescență accelerată și balast obiectual la nivel global.

  • Detalii

    Cercetare critică și artistică. Februarie-noiembrie 2024

  • Echipa de proiect

    Curator: Andrei Tudose | Artiști: Antoni Rayzhekov, Ioana Vreme-Moser, Sabina Suru, Mara Oglakci

  • Parteneri

    French Institute in Romania, Projekt Atol, Bucharest Technical Museum

  • Finanțat de

    AFCN

Pe măsură ce avansăm într-o perioadă în care tehnologia, pe măsură ce devine din ce în ce mai omniprezentă, este, de asemenea, de dimensiuni tot mai mici, mai împletită în viața noastră de zi cu zi într-un mod care este, de cele mai multe ori, de neperceput prin intermediul simțurilor. Așadar, cum putem să avem grijă de (și să ne pese de) un tehno-eco-sistem aproape invizibil, care s-a dezvoltat rapid în jurul nostru într-un mod care depășește cu mult viteza evoluției biologice?

Yvonne Volkart teoretizează tehno-eco-feminismul și conceptul ”becoming-together cross-species” în arta din ultimul deceniu, prin practici care folosesc datele și procesele tehnice într-un mod care generează noi forme de atenție față de mediul înconjurător. Dar cum putem înțelege pe deplin implicațiile tehno-sistemului și potențialul său de grijă pentru lumea umană și mai-mult-decât-umană, în timp ce ritmul recent al schimbării nu a permis umanității să creeze sens pentru experiențele colective din ultimele decenii.

Aprofundând semnificațiile îngrijirii, verbul latin curare avea un dublu sens – a îngriji și a vindeca. Mai mult decât atât, ca o coincidență, curare este denumirea pentru o substanță aparținând familiei alcaloidelor - compuși organici derivați din plante, care a fost folosit pentru vânătoare și, totodată, în scopuri terapeutice în America Centrală și de Sud. Interdependențele îngrijirii, fie etico-politice, materiale sau ecologice, indică un nou mod de a ne raporta la tehnologie, într-o manieră care dezvoltă noi intersecții societale și legate de mediul natural, între sisteme aparent neconectate, sau izolate.

Places of Care econtextualizează modul în care privim și ne conectăm la tehnologie. Proiectul propune un context care crează un moment de sense-breaking, deoarece fiecare lucrare imaginează noi moduri de a interacționa și de a ne relaționa cu artefactele tehnologice și ecosistemele create de om în jurul lor. Propunând o strategii inverse zoom out-ului pe care îl folosim pentru a putea naviga în lumea supra-tehnologică din jurul nostru, proiectul recontextualizează tehnologia în încercarea de a reseta relația pe care o avem cu ea - prin înțelegerea istoriei ei, regândirea modului în care îi creăm identitatea, sau modul în care interacționăm cu ea la nivel emoțional, precum și implicațiile ecologice, nu numai în raport cu mediul natural, ci și cu celelalte sisteme create de om.

Places of Care creează un spațiu de reflecție asupra realităților noastre nou formate și încotro se îndreaptă ele. Deși de obicei avem tendința să ne imaginăm cum va arăta lumea noastră în viitor, proiectul ridică întrebări critice cu privire la modul în care vom interacționa și ne vom raporta atât la sistemele materiale cât și la cele digitale pe care le creăm și pe care le folosim..

Exhibition

Group exhibition
September 26th – October 12th 2024, Dimitrie Leonida Technical Museum, Bucharest

Artiști: Mara Oglakci (RO), Antoni Rayzhekov (AT/BG), Sabina Suru (RO), Ioana Vreme Moser (DE/RO)

Curator: Andrei Tudose (RO)

“As we are moving into an age where technology, as it’s becoming more ubiquitous, it’s also smaller, more intertwined into our everyday life in a way that is, most of the time, unperceivable through our senses. As such, how can we end up caring for (and caring about) an almost invisible techno-eco-system that rapidly developed around us in a way that far exceeds the speed of biological evolution?

Yvonne Volkart teoretizează tehno-eco-feminismul și conceptul ”becoming-together cross-species” în arta din ultimul deceniu, prin practici care folosesc datele și procesele tehnice într-un mod care generează noi forme de atenție față de mediul înconjurător. Dar cum putem înțelege pe deplin implicațiile tehno-sistemului și potențialul său de grijă pentru lumea umană și mai-mult-decât-umană, în timp ce ritmul recent al schimbării nu a permis umanității să creeze sens pentru experiențele colective din ultimele decenii.

Delving deeper into the meaning of care, the Latin verb curare had a double meaning – to care and to cure. Even more, by coincidence, curare is the common name for a drug belonging to the alkaloid family of organic compounds derived from plants, that was used for hunting and also for therapeutic purposes in Central and South America. The interdependencies of care, either ethico-political, material or ecological, point to a new way of thinking about technology, in a manner that develops new societal and environmental encounters among seemingly unrelated or isolated systems.

Places of Care recontextualizes the way we look at and connect to technology. The exhibition builds a sense-breaking context, as each artwork imagines new ways of interacting with and relating to technological artifacts and the man-made ecosystems around them. Reversing the zooming out strategies that we employed to be able to navigate the over-technological world around us, the exhibition is re-framing technology in an attempt to reset our relationship with it – by understanding its history, rethinking the way we create its identity, or the way we interact with it on an emotional level as well as the ecological implications, not only in relation to the natural environment, but also with the other human-made systems.

Places of Care creates a space of reflection on our newly formed realities, and where they are heading. While we usually tend to imagine how our world will look like in the future, the exhibition raises critical questions about how we will interact with, and relate to, both the material and digital systems that we create and that we use.”


[excerpt from concept by Andrei Tudose]

  • Place of Care - Opening event

Opening photos by Cristina Matei

Exhibition views

Exhibition views

  • Places of Care - Mara Oglakci, Snug Transformations: From Tech to Snack; Sabina Suru, Persistent Objects

Photo credit: marginal.ro

Places of Care is co-financed by the Administration of the National Cultural Fund.

Proiectul nu reprezintă în mod necesar poziţia Administrației Fondului Cultural Național. AFCN nu este responsabilă de conținutul proiectului sau de modul în care rezultatele programului pot fi folosite. Acestea sunt în întregime responsabilitatea beneficiarului finanțării.

Înapoi