Cyber-Body-Systems

Proiect de cercetare și producție artistică care investighează relația pe care o avem cu tehnologia mereu prezentă din jurul nostru, pentru analizând impactul acesteia asupra modului în care ne raportăm și ne conectăm cu mediul înconjurător (atât digital, cât și non-digital).

  • Detalii

    Proiect de cercetare și producție artistică, sub forma unei rezidențe bilaterale cu Universitatea Johannes Kepler (Linz), axat pe crearea de sens în procesele de digitalizare

  • Echipa de proiect

    Curators: Dr. Claudia Schnugg & Andrei Tudose | Artists: Daniela Brill, Cip Făcăreu, Raluca Ghiță | Researcher: Alexandra Sofonea (neuroscience consultant)

  • Parteneri

    Linz Institute of Technology - Johannes Kepler University, CNDB, UNATC, Augmented Space Agency, Forumul Cultural Austriac

  • Finanțat de

    AFCN

Cyber-Body-Systems este un proiect de cercetare și producție artistică care investighează relația pe care o avem cu tehnologia mereu omniprezentă din jurul nostru, pentru a analiza impactul acesteia asupra modului în care ne relaționăm și ne conectăm cu mediul înconjurător (atât digital, cât și non-digital), printr-o abordare transdisciplinară, dezvoltând noi moduri de a întelege ce înseamnă interactivitatea în artă, rolul acesteia atât în creația artistică, cât și în prezentarea lucrărilor de artă și creând un potențial model de referință pentru dezvoltarea artistică în domeniul new media. Este construită sub forma unei rezidențe artistice bilaterale, între București, România și Linz, Austria.

Construită în continuarea unui proiect anterior, DIGI-Sense dezvoltat în cadrul Universității Johannes Kepler din Linz și condus de Claudia Schnugg, extensia din România se va concentra pe extinderea cadrului de cercetare anterior printr-o structură de colaborare pentru profesioniști din diverse discipline pentru a lucra colaborativ, explorând interacțiunile om-tehnologie prin practici performative, implicând o echipă transdisciplinară diversă de artiști, performeri și neurocercetători, în parteneriat cu Centrul Național al Dansului București și Universitatea Naţională de Artă Teatrală și Cinematografică „I.L. Caragiale”.

Proiectul conturează un spațiu pentru discuții critice despre transformarea digitală prin creație culturală/ artistică prin intermediul tehnologiilor digitale, având la baza conceptul de creare a sensului (sensemaking) și embodiment/rolul corpului în interacțiune cu tehnologiile digitale și în procesele de transformare digitală care sunt adesea percepute și dezvoltate printr-o abordare bazată pe cogniție.

Scopul este de a crea o oportunitate pentru artiști, performeri, dansatori și studenți de a intra în contact cu acest discurs despre relația corpului cu tehnologiile digitale și de a se conecta la comunitatea internațională care dezbate aceste idei, în moduri care sunt relevante pentru artă, știință, și chiar industrie, explorând modul în care cercetarea artistică se poate baza pe cercetarea științifică, într-o aplicare directă în contextul cultural românesc.

„Această discuție despre digitalizare în artă, știință și tehnologie arată cât de important este să înțelegem interacțiunile cu tehnologiile digitale, cu informația rezultată din ele și procesele transformate în tehnologii digitale. Discuția critică trebuie să depășească un discurs rațional/cognitiv a ceea ce „înseamnă” sau poate fi „înțeles”, și trebuie să includă și o abordare și să construiască o platformă de discuție critică, care transcende dualitatea minte-corp care este proclamată în majoritatea discursurile actuale (elaborarea de politici publice, industrie etc.)”. [Dr. Claudia Schnugg]

Cyber-Body-Systems: Open Research

Open Research este prima etapă a proiectului, în cadrul căreia echipa artistică va reitera experiențele anterioare dezvoltate în cadrul proiectului DIGI-SENSE, alături de altele noi propuse de echipa română, având ca scop investigarea diferențelor dintre publicul român și austriac, pe de o parte, și pentru a beneficia de o contribuție publică esențială pentru instalația performativă care va fi dezvoltată în etapele următoare ale proiectului Cyber-Body-Sense. Experiența va include o serie de exerciții performative, centrate în jurul modului în care ne folosim corpul pentru a interacționa și a crea sens pentru tehnologie.

Evenimentul Open Research ca avea loc Centrul Național al Dansului București, în iunie, între 23 și 30, 2024.

The Distance between Us is Music, lucrarea artistului bulgar Antoni Rayzhekov, parte din Faza 2 a proiectului DIGI-Sense Phase 2, a fost expusă în cadrul expoziției de deschidere a proiectuli Post-Digital Intersections organizata de Marginal la Timișoara în 2023.

  • Open Research @CNDB, June 2024

Photo credit: Andreea Săsăran

Echipa artistică

Daniela Brill (CO/ AT) – artist

Daniela Brill Estrada, artist și cercetător din Bogota (Columbia), locuiește și lucrează în Viena. Procesul ei creativ are la bază interesul pentru complexitatea științei, estetică și structurile non-ierarhice ale cunoașterii. În proiectele sale, axate pe cercetarea originii vieții, astrobiologiei și fizica vieții, Daniela folosește materia care se schimbă, suferă mutații și interacționează, pentru a pune în discuție taxonomiile din cultura vestică, în special cele legate de viață - non-viață.

Ciprian Făcăeru (RO) – artist

Ciprian Făcăeru, asistent de cercetare la CINETIc, UNATC, este confondator Augmented Space Agency, un studio pentru experiențe extended reality (XR) și interacțiunile aplicate pentru medieri digitale și tehnologiile de augmentare. Cercetarea sa doctorală este concentrată pe design scenografic pentru tehnologii media interactive-imersive-augmentate, aplicate în arte vizuale și performative. Arhitect de spații virtuale, designer de experiențe și artist new media, Ciprian este interesat în cercetare de tehnologii new media emergente și impactul lor asupra societății contemporane, prin noi forme și expresii artistice.

Raluca Andreea Ghiță (RO) – performer

Always keen to understand how the body works and moves and how it can create new shapes. Body is a powerful and expressive tool which can be used in a bunch of stuff such as creation, useful everyday tasks and supporting ourselves. How technology works nowadays makes me think that the big inspiration for it was our body, our brain, different processes that we still try to understand. I take inspiration from surroundings, both people and environment, and work with different textures of movement similar to tailoring a coat. A moving body is as healthy as one that is fed and clothed. Raluca graduated UNATC – Choreography in 2022 and is currently a student at UNEFS – Physiotherapy and special motricity.

Alexandra Sofonea (RO) – consultant neuroscience

Alexandra Sofonea este cercetătoare multidisciplinară independentă, colaboratoare a Laboratorului de Dezvoltare Cognitivă si Psihologie Aplicată prin Experiențe Imersive (LDCAPEI), psiholog și regizoare de teatru din România. A lucrat în mai multe proiecte interdisciplinare ca artistă și cercetătoare. În doctoratul din domeniul teatrului abordează psihologia actorului și starea sa de sănătate psiho-emoțională. Interesele ei vizează sănătatea psihică abordată din perspective care fac uz de cunoașterea și metodele domeniilor Neuroștiinței, Psihologiei și Artelor. În prezent, lucrează ca asistentă de cercetare într-un proiect de neuroștiințe și ca facilitator de terapie prin expunere narativă (NET) cu adolescenți.

Dr. Claudia Schnugg (AT) – co-curator

Claudia , curatoare specializată în proiecte art & science și cercetătoare în științe sociale și economice, cu background în științe culturale, explorează efectele intervențiilor artistice în contexte sociale, în special în relație cu organizații publice și private. Claudia curatoriază colaborări artscience, programe de rezidențe artistice, proiecte new media dar și proiecte care urmăresc integrarea artei, științei, tehnologiei și inovației în organizații din domeniul afacerilor, industriei, cercetării științifice sau culturii.

Andrei Tudose (RO) – co-curator

Andrei Tudose este curator și manager cultural, dezvoltând proiecte care explorează potențialul de a genera schimbări societale pozitive prin intersecția dintre artă, știință și tehnologie. Co-fondator Marginal și VAGon – spațiu in(ter)disciplinat, Andrei a dezvoltat platforme care facilitează explorarea artistică artscience. Experiența în cercetarea de marketing, sociologie și studii vizuale fundamentează abordarea transdisciplinară, materializată în proiecte care încurajează participarea activă a publicului și generează discuții critice despre probleme contemporane semnificative.

Despre DIGI-SENSE

Proiectul analizează conceptul de creare a sensului (sensemaking) în procesele de digitalizare, în special în interacțiunea cu gemenii digitali și robotica. Procesul artistic – cu un accent specific pe dans și performance– este esențial pentru metodologia de cercetare pentru a obține informații despre embodiment și relevanța cunoștințelor estetice/senzoriale în procesele de creare a sensului. Astfel, echipa își propune înțelegerea mecanismelor care stau la baza articulării și a creației sensului în proiectele de transformare digitală, examinând procesul de proiectare și dezvoltare socio-tehnică prin prisma gemenilor digitali (DT). Mai mult, un accent special va fi pus pe cercetarea esteticii, a experiențelor estetice și a cunoșteru prin intermediul corpului, în legătură cu procesele de creare a sensului.

Acesta a fost un proiect de tip Seed în cadrul Institutului de Tehnologie din Linz, fiind dezvoltat de Institutul pentru Ingineria Comunicațiilor, departament din cadrul Linz Business School din Universitatea Johannes Kepler Linz.

[extras din pagina web a DIGI-SENSE]

Cyber-Body-Systems este co-finanțat de Administrația Fondului Cultural Național (AFCN).

Proiectul nu reprezintă în mod necesar poziţia Administrației Fondului Cultural Național. AFCN nu este responsabilă de conținutul proiectului sau de modul în care rezultatele programului pot fi folosite. Acestea sunt în întregime responsabilitatea beneficiarului finanțării.

Înapoi