Cyber-Body-Systems este un proiect de cercetare și producție artistică care investighează relația pe care o avem cu tehnologia mereu omniprezentă din jurul nostru, pentru a analiza impactul acesteia asupra modului în care ne relaționăm și ne conectăm cu mediul înconjurător (atât digital, cât și non-digital), printr-o abordare transdisciplinară, dezvoltând noi moduri de a întelege ce înseamnă interactivitatea în artă, rolul acesteia atât în creația artistică, cât și în prezentarea lucrărilor de artă și creând un potențial model de referință pentru dezvoltarea artistică în domeniul new media. Este construită sub forma unei rezidențe artistice bilaterale, între București, România și Linz, Austria.
Construită în continuarea unui proiect anterior, DIGI-Sense dezvoltat în cadrul Universității Johannes Kepler din Linz și condus de Claudia Schnugg, extensia din România se va concentra pe extinderea cadrului de cercetare anterior printr-o structură de colaborare pentru profesioniști din diverse discipline pentru a lucra colaborativ, explorând interacțiunile om-tehnologie prin practici performative, implicând o echipă transdisciplinară diversă de artiști, performeri și neurocercetători, în parteneriat cu Centrul Național al Dansului București și Universitatea Naţională de Artă Teatrală și Cinematografică „I.L. Caragiale”.
Proiectul conturează un spațiu pentru discuții critice despre transformarea digitală prin creație culturală/ artistică prin intermediul tehnologiilor digitale, având la baza conceptul de creare a sensului (sensemaking) și embodiment/rolul corpului în interacțiune cu tehnologiile digitale și în procesele de transformare digitală care sunt adesea percepute și dezvoltate printr-o abordare bazată pe cogniție.
Scopul este de a crea o oportunitate pentru artiști, performeri, dansatori și studenți de a intra în contact cu acest discurs despre relația corpului cu tehnologiile digitale și de a se conecta la comunitatea internațională care dezbate aceste idei, în moduri care sunt relevante pentru artă, știință, și chiar industrie, explorând modul în care cercetarea artistică se poate baza pe cercetarea științifică, într-o aplicare directă în contextul cultural românesc.
„Această discuție despre digitalizare în artă, știință și tehnologie arată cât de important este să înțelegem interacțiunile cu tehnologiile digitale, cu informația rezultată din ele și procesele transformate în tehnologii digitale. Discuția critică trebuie să depășească un discurs rațional/cognitiv a ceea ce „înseamnă” sau poate fi „înțeles”, și trebuie să includă și o abordare și să construiască o platformă de discuție critică, care transcende dualitatea minte-corp care este proclamată în majoritatea discursurile actuale (elaborarea de politici publice, industrie etc.)”. [Dr. Claudia Schnugg]