Cât de multe poți spune în 3 minute și 17 secunde? Mai ales când încerci să abordezi subiecte complexe, cum ar fi colaborarea transdisciplinară sau abordările interdisciplinare? 3'17” este un răspuns satiric la folosirea excesivă a acestor cuvinte trendy în peisajul artistic contemporan. Într-o lume a artei unde astfel de termeni sunt aruncați constant în discuții, ce se întâmplă când întrebăm ce înseamnă ei pe bune? Pot artiștii, cercetătorii și teoreticienii să colaboreze cu adevărat între discipline, sau vorbim vorbe care sună bine doar pe hârtie?
Printr-un mix de artă sonoră, artă video și podcasturi, 3'17” explorează întrebări — în timp ce ironizează critic chiar acest discursul despre colaborare. Proiectul implică 9 artiști vizuali, 9 cercetători și 3 artiști sonori, într-un experiment nefiresc, în care colaborarea s-a petrecut “orbește”. Niciunul dintre participanți nu a știut la ce lucrează ceilalți, ceea ce e fix opusul ideii de colaborare. Rezultatul? O serie de lucrări hibride care surprind frumusețea și haosul transgresiunii granițelor, fără a se baza doar pe un jargon exagerat.
Fiecare lucrare video, sonoră și podcast respectă o durată strictă de 3 minute și 17 secunde, o referință la conținutul condensat al erei digitale (și, de altfel, durata medie a unei melodii pe Spotify). Deși această constrângere reflectă tipicul comunicării moderne, ridică și o întrebare mai profundă: ideile cu adevărat complexe pot fi exprimate într-un timp atât de scurt?
Lucrările realizate în acest experiment vor fi prezentate sub forma unei instalații interactive, creată de Alin Rotariu, la Simultan Festival în Timișoara și la Institutul Francez din București. Aceste expoziții nu se limitează la prezentarea lucrărilor; ele creează, de asemenea, un spațiu pentru dialog critic prin intermediul meselor rotunde, unde artiștii, cercetătorii și publicul vor reflecta asupra dinamicii colaborărilor autentice, precaritatea tehnică, rolul artei în știință și potențialul pentru schimburi interdisciplinare mai structurate.
Materialele finale ale proiectului 3’17” vor fi, de asemenea, accesibile dincolo de spațiile fizice ale instalațiilor. Va fi creată o arhivă online, unde toate lucrările — video-uri, lucrări de sunet și podcasturi — vor putea fi explorate în profunzime, oferind o platformă mai largă de interacțiune și permițând ca discuția să continue și după încheierea expozițiilor. Extinzând proiectul în aceste spații digitale, 3’17” menține deschis discursul critic referitor la colaborare și interdisciplinaritate.
Dincolo de lucrările individuale, 3’17” își propune să declanșeze o discuție mai amplă despre rolul colaborării în lumea artei contemporane. Colaborează cu adevărat artiștii și cercetătorii sau doar coexistă sub terminologii sofisticate? Prin deschiderea acestor discuții, proiectul urmărește să apropie creația artistică de dezbaterea publică.
Proiectul nu se ia prea tare în serios, dar abordează probleme serioase: ce înseamnă colaborarea azi, mai ales în dialogul dintre artă și știință? Și cum putem ieși din anticamera cuvintelor trendy pentru a crea ceva semnificativ, provocator și, în cele din urmă, de impact? În 3’17”, chiar și atunci când colaborarea se face orbește, este vorba tot despre găsirea conexiunilor în moduri neașteptate, iar proiectul invită publicul nu doar să asiste la acest proces, ci să participe la conversația în desfășurare.
3’17” este co-finanțat de Administrația Fondului Cultural Național.
Proiectul nu reprezintă în mod necesar poziţia Administrației Fondului Cultural Național. AFCN nu este responsabilă de conținutul proiectului sau de modul în care rezultatele programului pot fi folosite. Acestea sunt în întregime responsabilitatea beneficiarului finanțării.