Cât de multe poți spune în 3 minute și 17 secunde? Mai ales când încerci să abordezi subiecte complexe, cum ar fi colaborarea transdisciplinară sau abordările interdisciplinare? 3'17” este un răspuns satiric la folosirea excesivă a acestor cuvinte trendy în peisajul artistic contemporan. Într-o lume a artei unde astfel de termeni sunt aruncați constant în discuții, ce se întâmplă când întrebăm ce înseamnă ei pe bune? Pot artiștii, cercetătorii și teoreticienii să colaboreze cu adevărat între discipline, sau vorbim vorbe care sună bine doar pe hârtie?
Printr-un mix de artă sonoră, artă video și podcasturi, 3'17” explorează întrebări — în timp ce ironizează critic chiar acest discursul despre colaborare. Proiectul implică 9 artiști vizuali, 9 cercetători și 3 artiști sonori, într-un experiment nefiresc, în care colaborarea s-a petrecut “orbește”. Niciunul dintre participanți nu a știut la ce lucrează ceilalți, ceea ce e fix opusul ideii de colaborare. Rezultatul? O serie de lucrări hibride care surprind frumusețea și haosul transgresiunii granițelor, fără a se baza doar pe un jargon exagerat.
Fiecare lucrare video, sonoră și podcast respectă o durată strictă de 3 minute și 17 secunde, o referință la conținutul condensat al erei digitale (și, de altfel, durata medie a unei melodii pe Spotify). Deși această constrângere reflectă tipicul comunicării moderne, ridică și o întrebare mai profundă: ideile cu adevărat complexe pot fi exprimate într-un timp atât de scurt?