Chronicles from In-Between 495 to 570 nm

Investighează paradoxul continuu între progresul tehnologic, creația de artă new media și impactul asupra mediului natural, printr-un proces stratificat de cercetare și producție artistică. Pornind de la frustrarea artistei Kasia Molga față de noile tehnologii informatice, proiectul unește o echipă interdisciplinară pentru a analiza implicațiile expansiunii tehnologice la nivel societal și al biodiversității.

  • Detalii

    Cercetare și producție artistică, cercetare științifică referitoare la biodiversitatea din România, interviuri etnografice referitoare la landscape amnesia, cercetare tehnică legată de producția CGI. Iunie - noiembrie 2024

  • Echipa de proiect

    Artist: Kasia Molga | Curatori: Dr. Claudia Schnugg, Andrei Tudose | Consultant Științific: Dr. Roxana Nicoară (IBB) | Cercetător cultural: Irina Bobei | Cercetare 3D și tehnică: Alina Rusu, Gabi Stoiciu, coordonați de Mirela Vlad (UNATC) | Suport producție: Cosmin Ciobanu

  • Parteneri

    Institutul de Biologie București, UNATC, V2_, Dark Euphoria, Institutul Polonez la București, Goethe Institut, Forumul Cultural Austriac

  • Co-finanțat de

    AFCN

Chronicles from In-Between 495 to 570 nm are le bază pe convingerea Kasiei Molga, că este important să colectăm informațiile și poveștile care să ne ajute să păstrăm memoria mediului nostru natural care se estompează. Pe măsură ce peisajele se schimbă și dispar încet, atât din lumea fizică, cât și din conștiința noastră (într-un proces numit Landscape Amnesia), putem să ne pierdem în narațiunea actuală despre biodiversitate și criza climatică. Dar cum transmitem importanța unui spațiu natural unei generații mai tinere care nu l-a văzut sau simțit niciodată?

Proiectul include o serie de lucrări realizate în diverse medii, într-un proces colaborativ care implică mai multe țări și organizații europene. Include o serie de sculpturi din piese din cupru, în principal de la calculatoare - folosite în procesoare, plăci grafice sau sistemele de răcire -, care vor fi acoperite de verdigris, prin accelerarea degradării lor pentru a crea pigment. Pigmentul va fi folosit pentru a crea o serie de picturi (folosind aceeași tehnică ca artiștii Renașterii), înfățișând plante care au dispărut local sau pe cale de dispariție din cauza expansiunii noastre tehnologice. Punctul culminant va fi o experiență VR creată printr-un proiect internațional având la bază comunitatea, folosind acest instrument pentru a lupta pentru un spațiu verde care acum există doar în amintirile bătrânilor noștri.

După cum spune Kasia: „umea în care trăim este o lume a industrializării în continuă expansiune. Poate fi ușor să uităm că mediul pe care îl vedem în jurul nostru nu a arătat întotdeauna așa.

Chronicles from In-Between 495 to 570 nm în România

Etapa românească a proiectului include trei direcții de cercetare și producție:

Cercetare științifică: în parteneriat cu Institutul de Biologie, București, vom examina biodiversitatea vegetală din București, concentrându-ne pe o zonă specifică de-a lungul râului Dâmbovița - între Lacul Morii și Grozăvești, zonă profund afectată de clădirile care au fost construite în anii 1990 și 2000 pentru a găzdui multitudinea de tineri lucrători, angajați în nou apăruta industria IT.

Cercetare culturală, prin interviuri etnografice cu persoane în vârstă, explorând memoria colectivă pentru mediilor naturale care ne înconjoară. Poveștile culese vor fundamenta narativul viitoarei experiențe VR, adăugând poveștile românești cronicilor din comunitatea internațională. Această abordare incluzivă, care se concentrează pe grupurile adesea marginalizate, în special pe persoanele în vârstă, îmbogățește dialogul în jurul conservării ecologice și culturale, asigurând că voci variate sunt păstrate.

Cercetare 3D și tehnică: construită ca un stagiu de practică plătit pentru studenții secției 3D & Animație de la Universitatea Națională de Teatru și Film „IL Caragiale” (UNATC), această componentă va permite studenților să construiască modele 3D pentru plantele identificate în etapa de cercetare științifică, care vor fi ulterior încorporate în experiența VR, măsurând în același timp consumul de resurse și impactul asupra mediului în acest proces.

Lucrările rezultate vor fi prezentate într-o expoziție intermedia cu pictură, sculptură, video și randări 3D, în noiembrie 2024 la Goethe Institut din București. Această expoziție, însoțită de tururi curatoriale și mese rotunde deschise, servește ca o platformă dinamică pentru implicarea publicului și educație privind biodiversitatea și responsabilitatea ecologică.

Proiectul își propune să promoveze o înțelegere mai profundă a provocărilor ecologice cu care ne confruntăm, legătura noastră directă cu acestea, și să inspire acțiuni individuale și colective. Îmbinând rigoarea științifică cu creativitatea artistică, Chronicles from In-Between 495 to 570 nm subliniază interconexiunea dintre memoria culturală și responsabilitatea pentru mediu. După cum menționează curatoarea Claudia Schnugg : „Pentru o societate care constant caută progres tehnologic, și care vorbește despre probleme de mediu și noi forme de exprimare culturală, este esențial ca artiștii să pună întrebări care merg mână în mână cu eforturile societale. Ne bucurăm să creăm povești specifice despre locuri din România cu oameni de aici, cercetători din științe umaniste și din biologie.

Etape anterioare

Prima prezentare publică a proiectului Chronicles from In-Between 495 to 570 570 nm a fost ca etapă work-in-progress, în cadrul expoziției Intersecting Realities din iunie 2023, în contextul Timișoara Capitală Culturală Europeană 2023.

Extras din statementul curatorial: “Chronicles from 495 to 470 nm (ro. Cronici între 495 și 470 nanometri) a Kasiei Molga extinde și mai mult problematizarea legată de îmbinarea societății, a mediului și tehnologiei. Cum putem înțelege dualitatea noilor medii, cum ar fi utilizarea și aplicabilitatea în creștere a mediilor tehnologice, corelată cu utilizarea expansivă a terenurilor și impactul implicit asupra mediului? Într-un exemplu artistic inspirat de frumusețea naturii, artista explorează fenomenul „amneziei peisajului”, prin emoțiile și amintirile oamenilor în contextul pierderii acestor peisaje naturale, într-o lucrare adaptată la contextul local din România. Într-un amestec de medii digitale și fizice, Kasia Molga creează o experiență stratificată legată de rolul cuprului în artă, ca sursă de pigment și, totodată, materie primă pentru componente de calculator, în relație cu memoria a trei plante locale pe cale de dispariție în România și în lume.“ [Text de Claudia Schnugg și Andrei Tudose]

  • Kasia Molga - CHRONICLES FROM IN-BETWEEN 495 to 570 nm, Intersecting Realities

Core Team

Kasia Molga – artist

Kasia Molga este o fuzionistă a designului și o artistă media care chestionează impactul accelerării utilizării tehnologiei asupra percepției noastre despre mediului natural și a relației noastre creatorii other-than-human din lume înconjurătoare.

Dr. Claudia Schnugg – curator

Cercetător și curator cu un background interdisciplinar în științe sociale, administrarea afacerilor, științe culturale și artă. Este curator independent pentru colaborări între artă și știință, estetică organizațională, embodied knowledge și intervenții artistice.website]

Andrei Tudose – curator

Curator și manager cultural, co-fondator Marginal și VAGon. Cu background în cercetarea de marketing, sociologie și studii vizuale, el facilitează abordări transdisciplinare la intersecția dintre artă, știință și tehnologie, provocând publicul să adopte o atitudine participativă față de problematici societale.

Dr. Roxana Nicoară, cercetător științific

Cercetător la Institutul de Biologie București, departamentul de Taxonomie, Ecologie și Ocrotirea Naturii, doctor în biologie

Irina-Anca Bobei, cercetător cultural

Cercetătoare interdisciplinară, în prezent pregătește Critical Plant Studies - plante liminale în oraș, plante în ficțiunea speculativă și imaginare ruderale. Alte zone de interes includ construcția vizuală a Antropocenului și reprezentarea plantelor în artele vizuale, teoriile despre mobilitate non-umană, teoria peisajului și narațiunile ecohorror. Este parte din grupul Specula, un colectiv artistic și editorial.

Chronicles from In-Between este co-finanțat de Administrația Fondului Cultural Național (AFCN).

Proiectul nu reprezintă în mod necesar poziţia Administrației Fondului Cultural Național. AFCN nu este responsabilă de conținutul proiectului sau de modul în care rezultatele programului pot fi folosite. Acestea sunt în întregime responsabilitatea beneficiarului finanțării.

Înapoi